+972508438438 [email protected]

עובד או פרילנסר למה חשוב לקבוע אם מדובר בעובד

עובד או פרילנסר
זקוקים לעובדים זה המקום להתח

The 40 Rules – 6 – Employee Respect

+972508438438 [email protected] Facebook Twitter Youtube Pinterest Linkedin Instagram זקוקים לעובדים זה המקום להתחיל WhatsApp https://wa.me/+972508438438 Contact us Click Here © All Rights Reserved You don’t have to go through

WhatsApp

https://wa.me/+972508438438

Contact us

Click Here

יחסי עובד מעסיק מה זה בעצם

איך נבדוק אם הפרילנסר (העצמאי) עלול להיות מוכר כעובד בבית הדין יחסי עובד מעסיק (פעם נהוג היה לומר עובד מעביד) –

כיום ניתן לומר עובד מעסיק או עוסק מעסיק אבל לא נהוג יותר לומר מעביד.

המטרה להבין מהם יחסי עוסק מעסיק – מהן נטיות בית הדין והמבחנים בהם משתמש בית הדין כדי לקבוע אם יש או אין יחסי עובד מעסיק?

למה חשוב לקבוע אם מדובר בעובד?

עקרונית רוב האנשים חושבים שאם קיבלתם חשבונית אז מדובר בפרילנסר ואין לכם יחסי מעסיק עם אותו עובד. בית הדין חושב אחרת. השופט מנסה לנתח את ההתנהלות האמיתית שלכם ולא את מה שחשבתם.

למה חשוב לדעת אם מדובר בעובד או בפרילנסר שממלא תפקיד?

כי על עובד יש לכם כמעסיקים הוצאות נוספות שאתם משלמים ומוציאים בנוסף למשכורתו ועל כך בהרחבה בהמשך דף זה.

זכויות אלה מייקרות את העלות האמיתית של העובד מלבד הוצאות אלה יש לכם עלויות נוספות כגון: ניהול ותפעול של העובד אתם צריכים לנהל או למנות מנהל שיעשה בדיוק את זה וגם הוא עולה כסף.

עלות זו אינה רק כלכלית, לרוב היא מורכבת יותר מאשר רכישת שירות מנותן שירות חיצוני – דהיינו קבלן שלוקח הכל על עצמו ונותן לנו מחיר סופי ומוגדר לשלם.

עובד לרוב יודע טוב יותר לבצע את העבודה שאתם דורשים כעסק –  מפני שהוא עושה זאת שוב ושוב ורק עבורכם, הנאמנות שלו גדולה יותר והרצון שלו שהעסק שלכם יצליח לרוב גדול יותר מאשר של נותן שירות חיצוני.

לפעמים אתה רוצה לקחת עזרה לעסק. אבל אתה לא יודע אם אתה יכול להרשות זאת לעצמך באופן קבוע או שאתה לא יודע איזה עזרה בדיוק אתה צריך או שאתה לא יודע איזה סוג עובד אתה צריך.

אז אתם חושבים שאולי לא תקחו עובד אלא פרילנסר(נותן שירות עצמאי וחיצוני) או קבלן או מקצוען רק למטרה הספציפית ובאופן זמני בוודאי שבשלב הראשון.

אתם מפרסמים שאתם צריכים כזה. לפעמים אתם משלמים לו יותר לשעה מאשר הייתם משלמים לעובד קבוע, אבל העסק גודל ומצליח ואתם בדילמה? אתם יכולים לבקש מהמומחה או העובד הזמני או הפרילנסר שלקחתם להפוך לעובד קבוע ובמשרה מלאה או חלקית כך שיהפוך לעובד רק שלך שכיר.

לפעמים זה קורה לבד אין לאותו נותן שירות זמן לשאר הלקוחות האחרים או ללקוחות נוספים ואתם בעצם הלקוח היחידי שלו או הגדול ביותר שלו או שאתם הופכים להיות הלקוח היחידי שלו עם הזמן או שאתם מחליטים לקחת עובד שכיר במשרה חלקית או מלאה במקום הקבלן ואתם נפרדים מהפרילנסר, במקרה זה אין לכם צורך להודיע מראש או לשלם פיצויי פיטורים שכן לא היו ביניכם יחסי עובד מעסיק ואתם רק תקיימו את מה שכתוב בהסכם שחתמתם(אני כמובן מניח שחתמתם חוזה.

אם העובד הופך להיות מועסק (שכיר) שלכם גם התנאים וההסכם צריכים להשתנות. אתם חייבים להתחיל לשלם לו ״תנאים נלווים״: פנסיה, הבראה, שעות נוספות, לתת לו לצבור ימי חופשה ומחלה ועוד…

בעיקר אתם והוא חייבים להבין שהוא עובד שלך ולא קבלן או פרילנסר.

כיצד בוחן בית הדין אם מדובר בעובד או בנותן שירות עצמאי שאז אתה לא חייב לשלם עבורו זכויות נוספות:

המבחנים הבאים נקבעו על ידי הפסיקה והחוק. הם ילמדו אתכם לקבוע מה הוא באמת ולא מה אתם חושבים שהוא – אותו עובד נותן לכם שירות, האם הוא עובד או עצמאי. זה לא עניין של מה החלטתם או בחרתם.

לפני המבחנים עצמם ננסה להבין מדוע לעובד יש עלויות גבוהות יותר לעסק אבל גם יתרונות?

התשובה היא שלעובד יש עלויות נלוות או נסתרות שצריך לקחת בחשבון, למועסק שיש לכם יחסי עובד מעסיק איתו אתם צריכים לדאוג למשל:

לקרן פנסיה, אתם צריכים לדאוג לו לעבודה ולא רק לשכר, אתם צריכים לדאוג לו לפיצויי פיטורין, לימי הבראה, אתם צריכים לנהל פנקס שעות (שם תרשמו שעות עבודה), שעות נוספות, חופשות וכו\’.

אתה צריך לשמור על הקיום של חוקי העבודה ולעקוב אחריהם כל שינוי בתנאים שלו דורשים שימוע.

כל התשלומים הנוספים הללו נחסכים ממכם כשמדובר באדם חיצוני שאינו עובד, קבלן עצמאי  שנותן לכם שירות. אתם יכולים לעשות איתו חוזה ואם יש בעיה או חילוקי דעות הוא עלול לתבוע אתכם בבית משפט ולא יכול בבית הדין לדיני עבודה.

לבית הדין פונים רק בענייני עובד מעסיק.

אם הוא עובד והוכיח כי יש לכם יחסי עובד מעסיק והוא יתבע אתכם בבית הדין לדיני עבודה שם הוא נהנה מהגנות מיוחדות.

שם אגרות התביעה זולות יותר מבית המשפט ועובדים זוכים להעדפה ברורה על מעסיקים.

בית הדין לדיני עבודה בודק כל מקרה ומקרה ומסתכל מה התכלית, האם מדובר בעבודה בתשלום או בהתנדבות מה המעמד והסטטוס של היחסים ולא רק מה סיכמו הצדדים ויותר לתוך מה הייתה כוונת הצדדים. כלומר אם תכתוב בחוזה \”קבלן\” ואפילו \”מוסכם כי אין יחסי עובד ומעביד\” אם בעצם ההתנהגות מדובר בעובד ובמעסיק – אז ההתנהגות בפועל תנצח את המשמעות שאתם חשבתם שיצרתם.

יתרונות העובד על הקבלן

עובד יעבוד לרוב בעד סכום נמוך בהרבה מאשר עצמאי שיש לו עסקים אחרים לדאוג להם מלבדכם, עובד יהיה הרבה יותר נאמן לעסק, הוא לא יעביר את הלקוחות לעסק אחר (כל עוד תתייחסו אליו יפה), עובד ישקיע את כל כולו בעסק שמעסיק אותו ולא רק חלק מעצמו, עובד יבקש פחות מאשר עצמאי שכל הזמן ינסה לקחת יותר שכר עבור השירות שלו. עובד הוא חלק מהיישות ולא חלק מהרבה יישויות, עובד ישתפר וייתן בדיוק את מה שאתם רוצים ורגילים.

כלל –

עם עובד זאת חתונה ועם עצמאי זאת ידידות

מבחני עובד מעסיק או כיצד מחליט בית הדין אם יש יחסי עובד מעביד או אין?

אם נותן השירות הוא באמת עובד של העסק (זה חשוב לגבי חוקי מגן מיוחדים, הסכמים קיבוציים, מס הכנסה, מס מעסיקים, אחריות נזיקית ואחריות בגין גניבה ממעסיק).

אם תרצו לקבל מייל עדכון כל פעם שמתפרסם דף חדש מהספר. כל שאתם צריכים לעשות הוא להכניס את המייל שלכם כאן.

(*המייל לא ישמש לצרכים מסחריים) – הספר יחסוך לכם כסף בקנסות ותביעות ויתרום לניהול העסק ועובדיו.

הספר אינו בתשלום עד שיפורסם במלואו.