+972508438438 [email protected]

 הריון וחופשת לידה: זכויות וחובות של העובדת והמעסיק

חופשת לידה: אורך החופשה: עובדת זכאית לחופשת לידה בתשלום של 14 שבועות, וניתן להאריך אותה בשבועות נוספים ללא תשלום. תשלום במהלך החופשה: במהלך חופשת הלידה, עובדת זכאית לדמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי. גובה דמי הלידה נקבע בהתאם לשכר הממוצע של העובדת בשנה שקדמה לחופשת הלידה. חזרה לעבודה: לאחר חופשת הלידה, עובדת זכאית לחזור לאותו תפקיד ולתנאי העסקה שהיו לה לפני יציאתה לחופשה. זכויות נוספות: עובדת זכאית לזכויות נוספות הקשורות לחופשת הלידה, כגון: שמירת מקום העבודה הנקה במקום העבודה השתתפות בהכשרות מקצועיות
חובות: חובת המעסיק לאפשר לעובדת בהריון וחופשת לידה ליהנות מכל זכויותיה. איסור פיטורים: המעסיק אסור לפטר עובדת בשל הריונה או חופשת הלידה. חובת שמירת קשר: המעסיק חייב לשמור על קשר עם העובדת במהלך חופשת הלידה ולעדכן אותה בחידושים במקום העבודה. אסור לפטר עובד/ת העובר/ת טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית בימי ההיעדרות בגין הטיפולים משך כל תקופת הטיפולים ובמשך 150 ימים שלאחר תום ההיעדרות, וזאת ללא תלות בוותק של העובד/ת במקום העבודה.
זכויות: זכות להיעדר מהעבודה בשל הריון: עובדת זכאית להיעדר מהעבודה בשל הריון, גם אם היא אינה חולה. ההיעדרות יכולה להיות עם תשלום או ללא תשלום, בהתאם לוותק שלה במקום העבודה ולנסיבות ההיעדרות. זכות לחופשת לידה: עובדת זכאית לחופשת לידה בתשלום של 14 שבועות, וניתן להאריך אותה בשבועות נוספים ללא תשלום. זכות לחזור לאותו תפקיד: לאחר חופשת הלידה, עובדת זכאית לחזור לאותו תפקיד ולתנאי העסקה שהיו לה לפני יציאתה לחופשה.
חופשת לידה: אורך החופשה: עובדת זכאית לחופשת לידה בתשלום של 14 שבועות, וניתן להאריך אותה בשבועות נוספים ללא תשלום. תשלום במהלך החופשה: במהלך חופשת הלידה, עובדת זכאית לדמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי. גובה דמי הלידה נקבע בהתאם לשכר הממוצע של העובדת בשנה שקדמה לחופשת הלידה. חזרה לעבודה: לאחר חופשת הלידה, עובדת זכאית לחזור לאותו תפקיד ולתנאי העסקה שהיו לה לפני יציאתה לחופשה. זכויות נוספות: עובדת זכאית לזכויות נוספות הקשורות לחופשת הלידה, כגון: שמירת מקום העבודה הנקה במקום העבודה השתתפות בהכשרות מקצועיות
טיפים חשובים למעסיקים בנוגע להריון בעבודה: חובה חוקית: אין חובה לומר למעסיק שאת בהריון בזמן ראיון לעבודה. יש לומר שאת בהריון כשכבר אנשים במשרד יודעים ורואים כדי למנוע חילוקי דעות בקשר לידיעה. אסור לפטר אשה בהריון לאחר 6 חודשי עבודה באותו מקום. אבל אפשר לבקש אישור לפטר אותה מהממונה על עבודת נשים, בתנאי שאין קשר להריון אלא למקום העבודה: צמצומים, סגירת המחלקה, אי התאמה מקצועית או הפרה חמורה של משמעת העבודה
חובת הודעה למועמד לתפקיד לעדכן

The 40 labor law rules in Israel – 18

+972508438438 [email protected] Facebook Twitter Youtube Pinterest Linkedin Instagram חובת הודעה למועמד לתפקיד לעדכן WhatsApp https://wa.me/+972508438438 Contact us Click Here © All Rights Reserved You don’t have to go through

WhatsApp

https://wa.me/+972508438438

Contact us

Click Here

״40 החוקים״ שכל בעל עסק חייב להכיר

זקוקים לעובדים

 דף 3

בעולם העצמאים והמנהלים, אחת השאיפות הגדולות היא להיות משוחרר מתלות ולשלוט בכמה שיותר מהמרכיבים שמייצרים את תזרים המזומנים עבור העסק. 

הזדמנויות

אתם חיים בתקופה מלאת הזדמנויות – כל עסק בעליו צריכים לחשוב איזה ערך הם נותנים ללקוחות לפני שהם מבקשים משהו בתמורה.

בעל עסק צריך להתייחס גם אל עובדיו כאל לקוחות: עובד הוא גם סוכן למציאת עובדים נוספים, הוא עצמו סוכן יחסי ציבור ואתם חייבים להתייחס אליו היטב. אחרת למה שירצה לעבוד דווקא אצלכם, למה ימשיך לעבוד אצלכם ולמה לא ילך למתחרים ברגע שיציאו לו יותר כסף.  

אתם צריכים לזכור כי לעובדים טובים יש אפשרויות רבות.

המידע על משרה פנויה חדשה, זורם במהירות דרך רשתות חברתיות, חברים וסוכנים. 

האינטרנט מאפשר להגיש קורות חיים בלי לקום מהכסא ועוד בזמן העבודה.

הקושי הוא שמגיעים הרבה יותר אנשים שהם לא מתאימים,

כאשר את העובדים הטובים פעמים רבות צריך ״לגנוב״ (לקחת) אותם מהמתחרים או ממקומות וגופים אחרים, כי הם עובדים במקום אחר ולרוב הם לא מחפשים עבודה כלל.

מעסיקים בתחומים שאין בהם תחרות מעדיפים לפעמים לקחת את העובד הזול והטוב מספיק ולא מנסים להיות הטובים ביותר. הבעיה מתחילה כשהעובדים פותחים עסק מתחרה.  

גיוס

חיפוש העובד הטוב והמתאים ביותר הוא אחד החיפושים החשובים ביותר בעסק וגיוס הוא אחד מהחלקים בעסק שחכם ומשתלם להשקיע בו כסף רב.

עובד מאוד מתאים לעסק צריך להשקיע בו פחות בהכשרות, פחות בלימוד – התמורה של עובד מעולה מעולם לא הייתה גבוהה כמו היום.

עובד באמת טוב הוא עובד מתאים. בעל עסק חכם בשירות בוחר עובד שאוהב לתת שירות ואוהב לחייך ולהעניק ולשרת אחרים. 

אחרת צריך להכשיר ולשכנע מדוע זה חשוב ונכון לתת שירות. 

שיטות תעסוקה 

עובדים יכולים לעבוד בכל מיני שיטות ואפילו בכל מיני מקומות במקביל לעבודה הרגילה.

אתם והעובדים שלכם יכולים לעבוד כשכירים וגם להיות יזמים במשרה חלקית.

בערב ובסופי שבוע לעבוד על מוצר אחר שאותו אתם יוזמים.

אתם יכולים להיות שותפים או משקיעים שקטים בעסק נוסף. 

עובדים יכולים להיות מהנדסים ביום בחברת הייטק או חב׳ בנייה ובוניי אפליקציות בלילה, גם עובדים במשרד ביום וגם עובדים מהבית בערב.

יש אנשים שהם – רוכשי מדיה, במשרד פרסום ביום וסוחרים במניות או במוצרים באי ביי באותו זמן ממש.

שיטות תשלום

שיטות ההשתכרות כיום הן מורכבות ושונות.

כאשר אפילו כשותפים יש סוגים שונים: יש שותפי הון, שותפי רווח, שותפים לשכירות המשרד. שותפים בעלויות בלבד, שותפים בשם המקום או העסק בלבד או שותפים בהשקעה הראשונית יש שותפים רק בהוצאות או רק בהכנסות או שותפים שאחד מעניק נכס והשני מימון וזה רק חלק מהאופציות… 

יש מעסיקים שרוצים שהעובדים שלהם יהנו מהצלחת העסק אם הוא מצליח והם מעניקים לעובדיהם סוג של שותפות ונותנים לעובדיהם סיבות לעבוד קשה יותר היום כשחייבים להצליח: דרך אופציות או מניות או בונוסים או הבטחה לשותפות אם יצליחו לתרום לעסק. 

ברור שעובדים שמשקיעים יותר ומייצרים עבור העסק יותר נכסים מצליחים לנצח את המתחרים יאפשרו למקום העבודה להמשיך לשרוד ולשלם להם שכר.

נצחון פירושו פריצות דרך, מוצרים חדשים ניהול נכון יותר, יעילות גדולה יותר, איזון בין הבית לעסק טוב יותר (שמאפשר לעובדים לעבוד באנרגיה גבוה לזמן רב יותר ולא להשבר או להשתעמם).

חברות רבות גילו שאם לא מעניקים לעובד אינטרס להפוך לחלק מהעסק הוא עוזב העסק ומקים עסק מתחרה ולעיתים הוא טוב בהרבה מהעסק שבו הוא למד ובמהירות עובדים מנצחים את העסק הישן כי נקודת ההתחלה שלו היא העסק הקודם הוא בונה הכל יותר טוב כי כבר בונה אותו לפי מודל שכבר עשה טעויות רבות עד שיצר את המודל שהוביל אותו להצלחה. 

אסור לזלזל בעובד היחיד

הישראלים נוטים לזלזל באדם האחד, כאשר העסק הוא גדול ונראה שהוא לא תלוי באדם אחד ונוהגים לומר ש״לכל אחד יש תחליף״ האמת היא שפעמים רבות אין לכל אחד תחליף.

ככל שהאדם שאנו רוצים להחליף הוא בעל חזון או יכולת הנהגה אמיתית כך קשה יותר להחליפו ככל שמדובר בעובד שעושה עבודה פשוטה או דומה למה שעושים רבים אחרים כך קל יותר למצוא לו מחליף.  

סטיב גובס׳ למשל נזרק מאפל ותוך זמן קצר חברת הענק פשטה את הרגל, אז החזירו אותו והוא הפך את אפל לחברה הרווחית ביותר בעולם. 

אילון מוסק בנה עסק קטן לשנות את עולם הבנקים ולעסק שלו קוראים ״פיי פאל״ אחר כך הוא בנה את חברת הרכב ״טסלה״ שבנתה לבד רכב מירוץ שנוסע ללא שהנהג נוגע בהגה במהירויות מדהימות ועל חשמל בלבד.

בדרך הוא פיתח טכנולוגיות מדהימות של בטריות שהולכות לגמרי לשנות את העולם.

אח״כ אותו אילון מוסק בנה את ״ספייס אקס״ חברה שבונה חלליות וטילים שיכולים להמריא מכל מקום בכדור הארץ ולנחות בכל מקום בכדור הארץ. יש לו טכנולוגיות יותר מתקדמות מנס״א.

וכנראה אין לו מחליף, אין אף אדם או חברה שהצליח לעשות מה שהאיש הזה עשה והוא עשה זאת בשלושה תחומים שונים עם שלוש חברות שונות ובתוך כל אחת מהן אנשים אחרים כך שברור שהדבר היחידי שהיה בהן הוא האיש עם החזון עצמו הלו הוא אילון מוסק והוא שהשפיע על כל היצירות הללו. 

אילון מוסק אומר שלשפר משהו קצת – זה קשה מאוד.

לכן אם רוצים לעשות משהו טוב באמת – צריך לפעמים לעשות אותו טוב מההתחלה.

לכן יש לזכור למנהיג בעל החזון לא היה ולא קיים מחליף. 

ראיון עבודה

כיום ידוע גם שאין אדם אחד בעל יכולת לראיין הכי טוב או מנהל בעל ״יכולת אבחנה״ מושלמת לזהות אדם מתאים לכל משימה. 

הפתרון: צריך לתת למי ששוקלים לקחת, להתראיין על ידי כמה שיותר אנשים.

כל מראיין יעשה בחכמה אם ישאל לפחות מספר שאלות זהות – וחוזרות על עצמם כדי שיפתח רגש לדקויות.

כך כל מועמד שיפגוש ישפר את היכולות שלו לזהות הבדלים בין הנשאלים.

 

הדברים חשובים יותר ככל שהתפקיד קשור בעבודה בקבוצות ברורות וגדולות יותר.

שיטה נוספות: לאפשר למספר אנשים לזהות התאמה לצוות (ראיון בקבוצה או בסבב) ולעסק בצורה טובה יותר מאשר לאדם אחד.

הכי פחות צריך לסמוך על המנהל שעומד לקחת את העובד מתחתיו – הוא יכול להביע את דעתו ולנמק אותה אבל לא לבחור לעצמו את העובד שלו לבד (למנוע פוליטיקה וחנופה).

הפרמטרים צריכים להיות אוביקטיביים. בעולם החדש מנהל תפקידו לעזור לעובדים תחתיו ולא להפך.

רוב המנהלים עסוקים בסמכותיות ופוליטיקה ולא בניהול – את הדבר הזה חייבים למנוע זה לא טוב לרווחים ולא טוב לאווירה בחברה. 

אופטימיות היא אחת התכונות החשובות ביותר אצל מי שצריכים לפתור בעיות ולהיות יזמים. אם אתם יזמים מה שלא תעשו אסור להתייאש, אופטימיות, אמונה עצמית ובטחון עצמי הם קריטיים להצלחה. 

המנהיג צריכה להיות לו מטרה וחזון ברורים שמובילים אותו. המנהיג הוא אדם שלא ניתן להחליף פעמים רבות ולא בקלות רבה. 

השכר שמשלמים לו הוא בלי פרופורציה לשכר של שאר האנשים – משווים אותו למנהיגים אחרים, יש מעט מנהיגים והרבה עסקים.

בגלל שיש למנהל הבכיר השפעה על כל עובד ועובד ובגלל שהעסק רוצה את האיש הכי טוב ביותר שניתן להשיג ואם אנחנו מפנימים שהאיש הכי טוב שווה לעיתים כמו אילון מוסק או סטיב גו׳בס או מרייה מייארס ליאהו מאות מיליונים לפעמים מתברר שהשכר שלהם אפסי מול הערך והמהפכות שהם הצליחו לייצר לעסק כמות המשרדות שהצליחו לייצר וכמות המשרות שאבדו כשנכשלו היא ללא תחרות לשום תפקיד אחר בארגון. 

פעמים רבות השכר נראה מאוד גבוה ויוצר תרעומת או ביקורת מצד העובדים. צריך להפריד בין הביקורת כשמדובר בחברות שכסף אינו מטרתם כמו חברות שלא למטרת רווח או חברות ממשלתיות לעומת חברות פרטיות ועסקים פרטיים שם הכסף הוא כלי ביטוי לערך. 

תומס אדיסון אמר ההצלחה תמיד מוצאת אותך רגע אחרי שהתייאשת. 

לכן אחד הדברים החשובים ביותר הוא להמשיך להכשל עסק חכם נותן בונוס גם על ניסיון שנכשל, על האומץ וההשקעה שבלנסות משהוא חדש. אין הצלחה בלי כשלון ואין מצליח כמו האדם שנכשל פעמים רבות, ידע אמיתי מגיע מכשלון גדול שגורם לך לחשוב ולנתח מה קרה.

ככל שתקראו יותר ביוגרפיות תגלו שהאנשים המצליחים בהסטוריה הם הכשלונות הגדולים בהסטוריה.

אלברט איינשטיין שנים רבות לא הצליח למצוא עבודה אפילו כעוזר פרופסור, לא הצליח להרוויח משכורת מינימום.

פעם ראשונה שהרצה מול סטודנטים לא היה אחד שהצליח להשאר ער, כולם נרדמו.

זכרו זה האיש החכם בעולם, המרצה המחונן בעולם.

שנים איש לא זיהה זאת. 

פעם אבא שלו כתב לפרופסור כך: ״הבן שלי שמע אותך מרצה אולי תקח אותו כעוזר, אני אשלם את כל השכר שלו, רק בבקשה אל תגיד לו שאני כותב לך״.

גם זה לא עבד איינשטיין אפילו שקל התאבדות כי נמאס לו לחיות על חשבון אבא שלו.

עד כדי כך הוא נכשל.

זה כמובן האיש שהפך להצלחה הגדולה בהסטוריה ועד היום ההצלחה שלו מהדהדת ומשפיעה כמעט בכל תחום.  

אבל הזכרון האנושי הוא מדהים הוא זוכר ובצדק רק את ההצלחות, כשלונות אינם חשובים כי הם תנאי בסיס.

המסקנה היא מי שמפחד מכשלון לעולם לא ידע הצלחה.

מריסה מייארס המנכ״לית של יאהו אומרת אני רוצה שתכשלו אבל מהר. ניסיתם זה נכשל קדימה לנסות משהו אחר. 

עליכם להתעלם מכשלון ולתת בונוסים אדירים על פריצות דרך והתנהגות שמקדמת את העסק. בגוגל למשל אנשים יוכלים לעבוד באותו מקום, אותה משרה ואותו תפקיד ולהרוויח שונה לגמרי. כי התמורה שלהם שונה לגמרי. כלומר השכר הוא תוצאה של ההישגים והמאמץ ולא של התפקיד. כי זה לא הוגן שאנשים בעלי יכולות שונות ירוויחו אותו דבר בגלל הגדרות חיצוניות.  

מזל זה ראשי תיבות מ.ז.ל מקום – זמן – לעשות. 

מי שעושה מספיק בזמן הנכון הוא יצליח בסוף.

אם אתם קוראים את הספר הזה אתם כנראה אנשים שרוצים להצליח ולנהל טוב יותר ובצורה נכונה יותר את היחסים שלכם עם העובדים שלכם.

רק שני דברים גורמים לכם להתאמץ ולהצליח או הכאב שדוחף אתכם 

או התשוקה שמושכת אתכם. 

מי שהרגיש את הקושי של להיות בלי כלום או מי שחייב דבר מה הם אלו שימשיכו כשקשה ומייאש. 

צריך להתאמץ קצת יותר מהמתחרים, פעמים רבות בחיים הנצחון הוא עניין של משהו קטן מאוד, לכאן אסור לזלזל במאמץ ובדחיפה קטנה אחת, כל יתרון קטן היום הוא ענק בטווח הרחוק והנצחון מופיע רק בדיעבד ולכן תמיד תמשיכו לדחוף קדימה. 

אז מצאו את הכאב שלכם והשתמשו בו כדי להתמיד – כתבו על נייר את החלומות שלכם, מחשב על הקיר ובכל מקום בו אתם מתבוננים- 

כיום זה מוכח מי שרושם על דף ומצליח לנסח במילים ויודע בדיוק מה החלום שלו יש לו סיכוי רב להשיג אותו. 

כי זאת המפה שלכם, לשם אתם רוצים להגיע, למצוא את הדרך זה לא החלק הקשה. אבל אם לא תדעו לאן אתם הולכים ברור שלא תגיעו לשם וברור שאתם יכולים בטעות לחלוף על המקום ולא לזהות שאתם הייתם שם.

ניהול, כמו יחסי אנוש, כמו הנהגה, כמו שיווק, כמו כספים הם תחומים רחבים שיש אפשרות ללמוד אותם לעומק ולהשתפר בהם כל הזמן ובכל מיני דרכים.

הדרך המשפטית

אחת הדרכים שאסור לדלג עליה היא הדרך המשפטית.

מה החוק דורש וכיצד אתם חייבים לנהוג?

לכל עובד יש תפקיד בארגון, אתם כמנכ\”לים או בעלי העסק, צריכים לדעת ולהכיר לפחות את החוקים הבסיסיים שמגנים על עובדים ושאם לא תצייתו להם לא יעזור שלא ידעתם אותם.

חוקים ונהלים שנובעים מנוהג, מהפסיקה וכמובן מהחוק עצמו הם חוקים שהעונש עליהם כבד.

רוב היזמים פונים לעורך דין כשמאוחר מידי ואז המחיר הוא היקר ביותר. 

זול בהרבה ועובד הרבה יותר טוב כמו אבחון מוקדם של מחלה בשלבים מוקדמים הוא לנהוג נכון עם העובדים הראשונים ומההתחלה. 

כמו שאתם לא עולים על הכביש בלי ללמוד נהיגה, כך לא פותחים עסק שיש בו עובדים בלי  להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה.

לפני כל פעולה, שיחה, בקשה או דרישה מעובד שקשורה בעסק או נעשית מול עובד (לפחות בפעם הראשונה) שאתם פועלים – אתם צריכים להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה. 

בכל עניין שקשור בעובדים זה או יכול לחסוך לכם כסף או לחסוך לכם זמן או את שניהם או לגמרי להציל אתכם.  

שום ספר לא מחליף את הצורך בעורך דין, אבל הספר יאפשר לכם להבין מה לשאול את עורך הדין ומה צריך לחקור לפני שפיטרתם עובד או חדרתם למחשב של העובד (פעולות שבהרבה מקרים אסור לעשות – למשל אסור לפטר אשה בהריון או לקרוא מייל אישי בלי אישור מראש של העובד) – לא ניתן להשעות אלה אם זה כתוב בהסכם העבודה כאפשרות או בהסכם קיבוצי. ואולי גם להבין לעומק רב יותר את הסיבות מדוע זה אסור ומה הלוגיקה שמאחורי החוק.